Thứ Sáu, 27 tháng 7, 2012

Bánh mì Canada...


Posted Image
Trong những món “quốc hồn quốc túy” mà chúng tôi xin nhắc đến ở đây không phải là món “cây còn”, mà cũng không phải là món phở hay món gỏi cuốn, hay  món bánh xèo .v.v.đã từng làm mê mệt nhiều thực khách trên thế giới: chúng tôi muốn nói đến một trong những món ăn Việt Nam vừa được vinh danh và đoạt giải nhất trong  một kỳ thi nấu ăn ở Canada, là món bánh mì.
Theo bản tin của hãng thông tấn CP, thì một phụ nữ gốc Việt vừa đoạt giải làm 
bánh mì ngon nhất Canada.
 Trong gần 1 ngàn recipes gửi về, các giám khảo của cuộc thi Canada’s Best Sandwich đã  chọn ra bốn người vào vòng chung kết. Bốn người này được  giải thưởng mỗi người 1 ngàn dollars cho mình, 1 ngàn dollars tặng cho một quỹ từ thiện theo ý của những người trúng giải.
Bà Thúy Nguyễn Crawford ở thành phố Burlington, tỉnh bang Ontario đã là một trong bốn ứng viên vào được vòng chung kết.
 
Trong buổi thi chung kết, bốn thí sinh đã phải biểu diễn cách làm bánh mì sandwich trước các giám khảo và khán giả tại trung tâm Calphalon Culinary ở thành phố Toronto hôm 22 tháng Sáu năm 2012 vừa qua. Cuộc thi này cho công ACE Bakery tổ chức.
Người thắng giải sẽ nhận được 5 ngàn dollars tiền thưởng, cộng thêm 5 ngàn dollars cho một quỹ từ thiện theo ý mình.
Kết quả là bà Thúy Nguyễn Crawford đã đoạt chức “bánh mì xen uých ngon nhất Canada với món bánh mì “Lemongrass Steak Bánh Mì”. Một trong những giám khảo cũng đề nghị là bỏ hết những món hotdogs bán ở  các cầu trường thể thao, và nên thay vào đó món bánh mì Việt Nam.
Bà Thúy Nguyễn năm nay 41 tuổi, cho biết bà phải làm bánh mì ăn với coleslaw cho đứa con trai 10 tuổi, là đồ ăn thêm khi con đi tập chơi dã cầu.
Món bánh mì của bà Thu Nguyễn Crawford tạm gọi là bánh mì bí tếch xả , mà miếng bí tếch sirloin được ngâm trong một dung dịch gồm xả, nước mắm, mật ong, tỏi và ớt.

Sau đây là công thức làm món bánh mì bí tếch xả:
-Hai nhánh tỏi lớn bầm nhỏ
-Ba muỗng xả băm nhỏ (45 ml)
-Bốn muỗng  (table spoon) nước mắm
-Hai muỗng mật ong
-Một trái ớt băm nhỏ
-Một cân anh thịt bò sirloin cắt thành từng miếng dầy 0.5 cm, chiên theo khẩu thích của mình: thịt sống, tái hay chín.(rare, medium hay well done)
-bánh mì baguette


Ngâm thịt bò trong dung dịch vừa kể trên, và để trong tủ lạnh  ít ra là 3 hay 4 tiếng đồng hồ.

Cách làm nước xốt tỏi (garlic aioli) dùng để trét vào bánh mì
-nửa cúp mayonnaise (120 ml)
-Một muỗng ăn (tbsp) ớt chai sriracha
-một nhánh tỏi nhỏ, băm vụn
-Một muỗng ăn nước chanh (15 ml)
Trộn các thứ vừa kể đều tay.


Cách làm Asian coleslaw
-3 muỗng ăn nước mắm
-Ba muỗng ăn đường
-Một nhánh tỏi nhỏ, băm vụm
-nửa cúp ngò (cilantro) (120 ml), cắt thành từ đoạn dài 2.5 cm
-Một trái ớt băm nhỏ
-3 cúp bắp cải cắt nhỏ
-Một củ hành cắt thành từng lát mỏng

Trộn tất cả các thứ trên cho đều cho đến khi tan đường thì cho thêm dấm vào ngâm, bỏ tủ lạnh  ít ra là  qua đêm.

Bánh mì baguette cắt thành từng miếng, trát nước sốt tỏi, kèm thịt bí tếch với coleslaw.
Posted Image
Bà Thu Nguyễn Crawford

Sau khi đọc qua bản tin vừa nêu trên, chúng ta thấy ngay là món đặc biệt trong cách làm bánh mì là nước mắm! Nước sốt bánh mì cũng có nước mắm và món cải chua coleslaw cũng có nước mắm.
Các món ăn Việt ngon và độc đáo hơn các món Tàu, không những không nhiều mỡ dầu, mà có nhiều rau cỏ rất hợp với khẩu vị của những người ăn kiêng. Ngoài ra chúng ta phải kể đến món quốc hồn quốc túy, giúp ta phân biệt với người Tàu, chính là món nước mắm

 

Canada’s Best Sandwich contest winner announced

By Caitlin McCormack | Shine On – Fri, 22 Jun, 2012 2:41 PM EDT
(Thuy Nguyen Crawford's Lemongrass Steak Banh Mi.)
It was a sandwich-showdown in Toronto on Friday morning as the finalists in the first ever ACE Bakery Canada's Best Sandwich contest went head to head in a battle of the bun to determine who made the country's tastiest sandwich.
"It can be easy to get stuck making the same sandwiches from day to day," explains celebrity chef Lynn Crawford. "Through Canada's Best Sandwich contest[we're] hoping to inspire Canadians to think outside the bread box, and create innovative and original sandwich recipes that also deliver on taste."
Contestants had 30 minutes to put their sandwich creation together, before presenting them to the panel of judges, which included celebrity chef Crawford, co-founder of ACE Bakery Linda Haynes and Marcus Mariathas, ACE Bakery's master baker.
The judges deliberated their decision for quite some time, saying all the recipes were just amazing and it was a very difficult decision between two excellent sandwiches.
Ultimately, it was Ontario's Thuy Nguyen Crawford's Lemongrass Steak Banh Mi that took the cake. Nguyen Crawford came up with the idea for the sandwich after her eldest son's baseball games left the family with little time to enjoy a meal together. "I wanted to create something we could share as a family," she says, "Family dinners are very important to us."
"To find Canada's best sandwich, ultimately everybody's looking for taste," says Crawford. "Thuy's combination of flavours, explosion of taste and beautiful presentation is what stood out to the judges and placed her a notch above."
The other three finalists were: Paul Arsenault from Lower Coverdale, New Bunswick, whose Grilled Fundy Coast Special sandwich featured buttered lobster as a nod to his fisherman ancestors; Christopher Delaney from Edmonton, Alberta, whose Tequila Lime Chicken sandwich featured a special glaze from a 17-year-old family recipe; and Mike DiCiero from Montreal, Quebec, whose Breaded Veal Cutlet sandwich was a nod to the "traditional leftover special Italian sandwich" his family enjoys.
After putting out the call to Canadians to submit their finest sandwich recipe and sifting though nearly 1,000 entrants from across the country, four regional winners were chosen to compete in the contest finale. Each regional winner was awarded a $1,000 cash prize, as well as a $1,000 donation to their favourite charity.
As the winner of the contest, Ngyuen Crawford was awarded an additional $5,000 cash prize with an additional $5,000 donation made to her charity of choice, the Alzheimer's Society of Hamilton Halton. You can find the recipe for her winning sandwich below.
(L-R: Arsenault's Grilled Fundy Coast Special, Delaney's Tequila Lime Chicken Sandwich and DiCiero's Breaded Veal …
Lemongrass Steak Banh Mi with Spicy Garlic Aioli and Asian Coleslaw
Makes 4 sandwiches
2 large cloves of garlic, finely minced
3 Tbsp. (45 mL) minced lemongrass
4 Tbsp. (60 mL) fish sauce
2 Tbsp. (30 mL) honey
1 red Thai chili, finely minced
16 oz. sirloin steak cut 2 inches (5 cm) thick. Choose a high quality steak with lots of marbling.
1 ACE White Baguette
1 recipe Spicy Garlic Aioli
1 recipe Asian Coleslaw (Prepare at least 4 hours before sandwich assembly)
In a container large enough to hold the steak, mix the garlic, lemongrass, fish sauce, honey and chili. Roll the steak in the marinade and marinate for at least 3 to 4 hours (or overnight) in the refrigerator.
Preheat barbecue or grill pan so that it is hot. Grill the steak to your desired doneness, approximately 3 to 4 minutes per side for medium rare. Let the steak rest for 10 minutes.
Cut the baguette into 4 equal portions. Slice the baguette pieces lengthwise, but not all the way through, and grill for about 1 minute until toasted.
Slice the steak 1/8 to ¼ inch (0.3 to 0.6 cm) thick, against the grain.
Spread the Spicy Garlic Aioli on both top and bottom sides of the baguette portions. Layer the sliced steak on and then top with the Asian Coleslaw.
Spicy Garlic Aioli
½ cup (120 mL) mayonnaise
1 Tbsp. (15 mL) Sriracha (increase or decrease based on your desire of spiciness)
1 small clove of garlic, finely minced
1 tsp. (15 mL) fresh lemon juice
Mix all the ingredients together well.
Asian Coleslaw
The coleslaw should be made at least 4 hours (or overnight) before you are ready to assemble the sandwich. You can make extra to serve as a side salad or keep it overnight in the refrigerator.
3 Tbsp. (45 mL) fish sauce
3 Tbsp. (45 mL) white distilled vinegar
3 Tbsp. (45 mL) sugar
1 garlic clove, finely minced
½ cup (120) fresh cilantro, chopped in 1-inch (2.5-cm) lengths
1 Thai chili thinly sliced (increase or decrease based on your desire of spiciness)
3 cups (720 mL) shredded green cabbage
1 cup (240 mL) peeled shredded carrots
1 Vidalia onion, thinly sliced to make ½ cup (120 mL)
Mix the fish sauce, vinegar, sugar and garlic together until the sugar is dissolved. Combine the remaining ingredients together and mix well. Pour the vinaigrette over the coleslaw mixture and toss.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét

Lưu ý: Chỉ thành viên của blog này mới được đăng nhận xét.